نقش صبحانه در یادگیری دانش آموزان ابتدایی
نقش صبحانه در یادگیری دانش آموزان ابتدایی فراتر از تصور بسیاری از ماست. متأسفانه امروزه بیش از نیمی از دانشآموزان قبل از رفتن به مدرسه صبحانه نمیخورند و این امر میتواند تأثیرهای منفی بسیاری بر رشد جسمی و ذهنی آنها بگذارد. بااینکه رشد کودک در دوران ابتدایی بهاندازهی دوران پس از تولد نیست، این رشد همچنان ادامه دارد و مقدمهای برای دوران مهم سنی بعدی، یعنی ورود به نوجوانی و بلوغ، است. نکتهی مهم اینجاست که رشد جسمی کودک فقط به اندام او محدود نمیشود و شکلگیری و تکامل بافت مغزی از اتفاقات مهمی است که در این دوره رخ میدهد. کودکی که تمامی شب را غذا نخورده است و بدون خوردن وعدهی صبحانه به مدرسه میرود، قند خون پایینی خواهد داشت، نهتنها بهدلیل کمبود انرژی، ویتامین، املاح معدنی و غیره شرایط یادگیری را نخواهد داشت و زودتر هم خسته خواهد شد، فرایند رشد مغزی او هم مختل میشود..
عوارض نخوردن صبحانه سالم برای دانش آموزان
نخوردن صبحانه بر کنترل رفتاری دانشآموزان هم تأثیر چشمگیری میگذارد؛ جدای از خستگی، نخوردن صبحانه بیحوصلگی و عصبانیت و زودرنجی را هم در پی میآورد.
بهصورت کلی عوارض نخوردن صبحانه در کودکان را میتوان در این موارد برشمرد:
- کاهش حافظه
- کاهش قدرت یادگیری
- بروز عوارض عصبی مانند سستی و بیحالی
- بیحوصلگی
- خستگی
- عصبانیت
نکتهی جالب در تحقیقات دانشمندان دربارهی وعدهی صبحانه تأثیر چشمگیر آن بر یادگیری ریاضیات است. کودکانی که وعدهی صبحانه را میل میکنند، ۴۰ درصد بیشتر از دیگر دانشآموزان ابتدایی در یادگیری ریاضیات موفق هستند.
مهمترین مواد برای صبحانه سالم برای دانش آموزان
صبحانهی سالم برای دانش آموزان باید پنج گروه از مواد غذایی را در بر داشته باشد:
- کربوهیدرات
- پروتئین
- چربی غیراشباع
- قند طبیعی
- فیبر
نکتهی مهم دربارهی این پنج گروه برای تدارک صبحانهی سالم برای دانشآموزان تناسب میان این چهار گروه است؛ درواقع نه تنها نباید هیچیک از این گروهها از این وعدهی غذایی حذف شود، باید تناسب هم داشته باشد؛ برای مثال، زیادبودن قند در وعدهی صبحانه، حال چه بهصورت قند طبیعی (قند میوه و غیره) و چه بهصورت شکر، زودترخستهشدن دانشآموز را به دنبال دارد؛ همچنین وجود قند در وعدهی صبحانه بر هشیاری دانشآموز و عملکرد مغزی بهتر او تأثیر فراوان میگذارد.
توصیههایی برای تدارک صبحانه سالم برای دانش آموزان
برای تدارک صبحانه سالم برای دانش آموزان این مواد غذایی را در وعدهی صبحانه بگنجانید:
- شیر: شیر بهتنهایی غذایی کامل محسوب میشود و میتواند چربی، پروتئین، قند، ویتامین و املاح معدنی را تأمین کند، اما بهتنهایی مصرفکردن یا مصرف زیاد آن میتواند مشکلات گوارشی در پی داشته باشد؛ علاوهبر این فیبر لازم برای بدن دانشآموزان را تأمین نخواهد کرد. بااینهمه شیر کمچرب یا شیر بدون لاکتوز یکی از گزینههای اصلی میز صبحانه سالم برای دانش آموزان است.
- نان : نان کامل یا سبوسدار + غلات و آجیل: نان کامل یا دستکم نان سبوسدار بعلاوهی غلات یا آجیل عنصری اساسی است که علاوه بر تأمین املاح معدنی، منبعی برای ویتامینهای B و البته فیبر است. ویتامینهای B بر رشد سلولی و همچنین سرحالبودن دانشآموز تأثیر بسزا دارد. فیبر هم یکی از مواد غذایی لازم در هر وعدهی غذایی است. این مادهی غذایی، نهتنها برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش ضروری است، به دانشآموزان کمک میکند زمان بیشتری احساس سیری کنند و درنتیجه کمتر بهسراغ غذای بوفهای بروند. این مادهی غذایی از چاقی کودکان جلوگیری میکند. نان هفتغله، نان سبوسدار، نان گندم کامل، کرنفلکس و حتی سوپ جو، لوبیای گرم یا عدسی میتوانند گزینههای بسیار مناسبی برای حضور در میز صبحانه باشند.
- تخممرغ: شاید در مضرات تخممرغ کمی هم اغراق شده باشد؛ بدن جانداران به مقداری کلسترول نیاز دارد و تخممرغ منبعی مناسب برای تأمین کلسترول دانشآموزان است که فعالیت بدنی بالایی هم دارند؛ این مادهی غذایی گارانتی صبحانه سالم برای دانش آموزان است.
-
پنیر: گزینهای سنتی و بسیار مفید برای صبحانه! بههیچ وجه بیخیال پنیر نشوید. میتوانید برای جذابکردن این غذای کلاسیک از تنوع بالای پنیرها استفاده کنید.
- میوه: حتی چند برش میوه، حتماً باید سر میز صبحانه باشد. میوهها خاصیت فرشینگ و تازهکنندگی دارند، منبع لایزال ویتامین هستند، فیبر بدن را تأمین میکنند، گوارش را بهتر میکنند و البته جذابیت صبحانه سالم برای دانش آموزان را بیشتر میکنند. میوههای هر فصل تنوع مناسبی به صبحانه میدهند و با رنگ و طعمشان وعدهی صبحانه را جذاب میکنند.حتماً بهجای مصرف انواع مختلف آبمیوه، چه آبمیوههای بستهبندیشده و چه آبمیوههای خانگی، اسموتیها را در نظر داشته باشید.